Fokoló Bor 0-20
Paraméterei
Cikkszám: fokb2001
Kiszerelés:
Gyűjtő csomagolás: nem
Eltarthatóság: korlátlan
Származási hely:
Rövidismertetése
Teljes hossz: 23 cm
A mérendő bor hőfoka pontosan 20°C legyen.
Előnyei
Borfokmérés: Ez a fajsúlymérő az igen drága Maligandmeghatározó készüléket helyettesíti.
Egyéb
A mérendő borba óvatosan belehelyezzük a fokolót, majdmiután az nyugalmi állapotba került, a felső szintnél leolvassuk a skálát. Akapott értéket 2,5-tel szorozzuk meg. A kapott eredmény alkoholtartalmat mutat,ami a Malligand borfoknak felel meg. Amennyiben a bor még cukrot tartalmaz,direkt termő fajta, vagy nagyon sűrű, úgy a fokoló kevesebbet, esetleg 0 fokotis mutathat. A borfokmérőt tapasztalat útján használhatjuk a legjobberedménnyel, amikor is a megfelelő szorzószámot a gyakorlatok alapjánmegállapítottuk.
A must alkoholos erjedés folyamán alakul át borrá. Amikor azerjedés már a vége felé jár, tegyünk kotyogót a hordóra, ballonra. A kotyogóttöltsük félig vízzel. Fontos hogy a parafa dugó jól zárjon, s csak a kotyogólegyen a légzőcső. A keletkező szén-dioxid ezentúl a kotyogó vízrétegénkeresztül sajátos buborékoló hanggal távozik a hordóból, innen ered azelnevezés is. Előnye, hogy az erjedés befejeződése után is szén-dioxid párnamarad a bor felszíne fölött, s ez elzárja a bort a levegőtől, kiküszöbölve anem kívánatos oxidációs hatásokat.