Kénlap 0,5
Paraméterei
Cikkszám: kenl3001
Kiszerelés:
Gyűjtő csomagolás: nem
Eltarthatóság: korlátlan
Származási hely:
Rövidismertetése
Felhasználási terület:
Pincegazdaságokban a kénszeletet borászati célokrahasználják. A pince falát és levegőjét fertőtlenítik, illetve az üresen álló,kiürült hordókat kénezik. A kén fontos eszköze a bor és a must kezelésének.Kénezéssel a friss must erjedését rövid ideig meg lehet akadályozni. Bornál akáros mikroorganizmusok életműködését gátolja. A meggyújtott kénszeletbőlkéndioxid keletkezik, mely a borban kénsavvá alakul.
Előnyei
Egyéb
A kénlap egy szeletje 1 hl űrtartalmú hordó kénezéséhezelegendő. A hordó űrtartalmának figyelembevételével válassza ki a megfelelőmennyiséget (szükség esetén a szelet eltörhető). A kénlapot tűzze fel egydrótdarabra (rézdrót kerülendő). Az így elkészített egységet a szeletektetejénél gyufával vagy öngyújtóval gyújtsa meg, a kén halvány lánggal ég. Ezta mennyiséget helyezze a hordó szájába, majd dugja a dugót a hordóba és a drótvégét fordítsa a hordóra. 24 óra elteltével emelje ki a drótot a hordóból,ügyelve arra, hogy a szeletek maradványai egyben maradjanak.
Amennyiben a szeleteken a kén nem égett el, úgy ismételtenbe kell gyújtani a lapokat és a hordóba tenni. Többszöri sikertelen kísérletesetén a hordó tisztításra szorul.