A konyha mindennapi használatban lévő „munkaterület”, ezért rendszeres takarítást igényel. A konyhai felületek burkolására kiváló választás lehet a csempe, hiszen tartós, ellenáll a víznek, a zsiradékoknak - és nem mellesleg jól viseli a gyakori takarítást is. Összegyűjtöttünk 5 tippet, amelyek segítségével a lehető leghatékonyabban tudja tisztán tartani konyhája csempefelületeit!
- Természetes megoldások
Az egyik legjobb dolog, amit tehet, ha természetes eszközöket használ. Nem csak a pénztárcáját, de az egészégét is megkíméli, ha olyan természetes anyagokat alkalmaz csempefelületeinek tisztítására, mint az ecet és a víz.
- Keverjen össze egy kevés ecetet ugyanannyi vízzel egy szórófejes palackban.
- Fújja a területre, amit tisztítani szeretne.
- Törölje át a felületet egy törlőkendővel.
Ez egy egyszerű, de nagyszerű tisztítási mód, amit bármikor alkalmazhat.
- Dörzsi szivacsok
Az odaégett, nehezen eltávolítható zsírfoltokhoz erősebb takarító és tisztítószer szükséges. Szerencsére könnyedén tud készíteni akár saját kezűleg is természetes súrolószert, ami dörzsi szivaccsal kombinálva nagyon hatékony tud lenni:
- Keverjen össze szódabikarbónát, sót és mosószódát.
- Tárolja az így létrejött keveréket egy zárt dobozban.
- Ha valamilyen nehezen eltávolítható folttal találkozik, fújjon vizet a felületre.
- Adjon hozzá egy kicsit a keverékből.
- Súrolja át dörzsi szivaccsal.
Ha a folt nehezen tűnik el, érdemes speciális zsíroldó folyadékot használni!
- Fültisztító
Ne hagyja, hogy a sarkok és a nehezen elérhető részek kimaradjanak! Az ilyen felületek takarítására is van egy egyszerű trükk, ami nem más, mint a fültisztító. Mártsa bele a fültisztító végét a csempetisztító folyadékba és súrolja át a kényesebb részeket!
- Használjon általános tisztítószert!
Ha nem szeretne bajlódni a fentebb említett só és szódabikarbóna alapú tisztítószer elkészítésével, akkor érdemes beszerezni általános tisztítószereket! Szerencsére már rengeteg olyan termék van, amivel kiváló eredményeket érhet el!
- Szellőztessen rendszeresen!
Nagyon fontos a rendszeres szellőztetés, hiszen ennek hiányában könnyedén kialakulhat penész akár a konyhacsempén is. Főzés közben nagy pára keletkezhet konyhájában, ami szelőztetéssel eltüntethető, azonban egy hideg téli napon ez nem a legkellemesebb megoldás. Ilyenkor érdemes fontolóra venni egy páraelszívó eszköz beszerzését, amit nem csak a konyhában, de fürdőszobájában is alkalmazhat!