Blog

Vízelvezetők a kertben

2021.07.14 09:30
Térkőwebáruház
Vízelvezetők a kertben

Esősebb időszakokban, például ősszel és télen megfigyelhetjük a víz útját kertünkben. Ha azt tapasztaljuk, hogy valahol megáll a víz, vagy olyan részén folyik a kertnek, ahol nem kellene, akkor megfontolandó egy vízelvezető rendszer kialakítása kertünkben.

A kerti vízelvezető rendszereknek két fajtája van. A pont és a vonalszerűek. Bármelyiket is választja, a víz hosszútávú hatásaitól óvhatja meg kertjét és udvarát is. A pontszerű vízelvezetés kialakításánál 4 lejtésirányt, a vonalszerűnél pedig 2-t kell kialakítani annak érdekében, hogy a víz jó irányba folyjon.

A pontszerű vízelvezetés hátránya, hogy nagyobb munkát igényel a kialakítása és a víznek is nagyobb utat kell megtennie és még a rendszer tisztítása is körülményesebb, mint az egyszerűbb vonalszerű rendszereknél, ami javarészt egy felszíni csatorna.

Amivel még segíthetjük a víz útját a kertben, az nem más, mint a folyóka. Ezekkel az apró eszközökkel a csapadék sokkal gyorsabban elvezethető, ami fontos szempont az esősebb időszakokra nézve. Folyókáknál három különböző típust találhatunk a piacon. A legismertebb a kétrészes folyóka, amely egy rácsból és magából a testből áll. Kapható még egyrészes folyóka illetve résfolyóka is, ami egy apró hasíték.

Bármelyik vízelvezetési rendszert választja, először mindenképp mérje fel, hogy a kertjének mi lenne a legideálisabb és természetesen egyeztessen egy szakemberrel, aki segít meghozni a legjobb döntést és segít a kivitelezésben!